Δημοτικές εκλογές στη Βρετανία: Οι ψηφοφόροι τιμωρούν τα μεγάλα κόμματα

0
79

Προβάδισμα των μικρότερων κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων και σημαντικές απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε 109 από 248 τοπικά συμβούλια στην Αγγλία, για τα οποία διεξήχθησαν χθες εκλογές. Η καταμέτρηση στα εκλογικά κέντρα της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι αύριο.

Το κόμμα των Συντηρητικών φαίνεται να χάνει μέχρι στιγμής πάνω από 433 έδρες, όπως και τον έλεγχο 15 συμβουλίων, ενώ το κόμμα των Εργατικών 81 έδρες και τρία συμβούλια. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν μέχρι στιγμής περισσότερες από 300 έδρες και φαίνεται να έχουν τον έλεγχο σε οχτώ τοπικές αρχές, ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν 38 έδρες και δύο συμβούλια. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που εκλέγονται μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 85, ενώ το Ukip, που δεν είχε υποψηφίους σε όλα τα συμβούλια, χάνει οχτώ έδρες.

Σε δηλώσεις τους, στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αναμενόμενες απώλειες είναι το τίμημα για την στασιμότητα του Brexit. Ο πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος Μπράντον Λιούις δήλωσε σε συνέντευξη ότι το κόμμα του γνώριζε ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει «δύσκολες εκλογές» διότι οι πολίτες ήταν απογοητευμένοι από το αδιέξοδο του κοινοβουλίου σχετικά με το Brexit. «Είναι μία υπενθύμιση για όλους στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο, να ολοκληρώσουμε αυτό που ψήφισαν οι πολίτες (στο δημοψήφισμα) και να επικεντρωθούμε σε αυτό».

 Συνεχίζονται οι απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και του Ukip

Περισσότερους από 850 συμβούλους χάνει συνολικά το Συντηρητικό Κόμμα, και πάνω από 100 το κόμμα των Εργατικών, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και ενώ έχουν καταμετρηθεί αποτελέσματα για 201 από τα 248 τοπικά συμβούλια, όπου διεξήχθησαν χθες εκλογές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταλαμβάνουν μέχρι στιγμής 494 έδρες και οι Πράσινοι 117.

Ο μικρός αριθμός απωλειών του Εργατικού κόμματος, δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό, καθώς οι ειδικοί των εκλογικών αποτελεσμάτων περίμεναν ότι το κόμμα θα κέρδιζε περισσότερες από 150 νέες έδρες στα τοπικά συμβούλια, εάν οι ψηφοφόροι ψήφιζαν με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Σύμφωνα με ένα σύστημα ανάλυσης της ψηφοφορίας, που χρησιμοποιεί το BBC, προβάλλοντας τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο για να εκτιμήσει την απόδοση των κομμάτων εάν γίνονταν εκλογές σε όλη τη Βρετανία, με βάση τον τρόπο που ψήφισαν οι πολίτες στις συγκεκριμένες εκλογές, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί φαίνεται να ισοψηφούν με ποσοστό 28% (σε εθνικό επίπεδο) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να καταλαμβάνουν το 19%, ενώ τα λοιπά κόμματα το 25%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του BBC, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει σημαντικό μέρος της στήριξης των ψηφοφόρων κατά το τελευταίο έτος, καθώς στις τοπικές εκλογές του 2018, τα δύο κόμματα ισοψηφούσαν και πάλι, αλλά με ποσοστό 35%. Επίσης επιβεβαιώνεται ότι η δικομματική πολιτική βρίσκεται σε πτώση. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, αν και τώρα ανεβάζουν τα ποσοστά τους (19%), το 2010 βρίσκονταν στο 26%.

Οι Εργατικοί χάνουν τον έλεγχο στο τοπικό συμβούλιο του Μπόλσοβερ στο Ντέρμπισαϊρ, για πρώτη φορά μέσα σε 40 χρόνια, ενώ η πρώην επικεφαλής του συμβουλίου από το κόμμα των Εργατικών, Ανν Σίρετ, υποστήριξε ότι ο λόγος της ήττας οφείλεται λιγότερο στα τοπικά ζητήματα και περισσότερο στο Brexit, για το οποίο οι ψηφοφόροι ζητούν περισσότερη σαφήνεια από το κόμμα τους.

Επίσης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το κόμμα Ukip έχασε περίπου το 80% των εδρών που κατείχε στα τοπικά συμβούλια όπου διεκδικούσε έδρες (συμμετείχε στις εκλογές με 111 υποψήφιους σε συγκεκριμένα τοπικά συμβούλια), και καταλήγει με μόλις 24.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here