Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Σεργκέι Πετρόφ

0
34

Oι αρχές της Ρωσίας εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου μεγιστάνα, εμπόρου αυτοκίνητων και πρώην βουλευτή Σεργκέι Πετρόφ, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία,

Τον Ιούνιο η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε ποινικής δίωξη εναντίον του, καθώς ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας αυτοκινήτων Rolf, θεωρήθηκε ύποπτος για την μεταφορά χρηματικού ποσού 4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (60,7 εκατομμυρίων δολαρίων) στους λογαριασμούς της κυπριακής εταιρείας Panabel Limited. Σύμφωνα με την εκδοχή της Ανακριτικής Επιτροπής, για τοn σκοπό αυτό είχε συνταχθεί εκ των προτέρων μια ψεύτικη συμφωνία βάση της οποίας η εταιρεία Rolf θα αποκτούσε από την κυπριακή εταιρεία μετοχές της Rolf estate, η αξία των οποίων υπερτιμολογήθηκε.

To δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης ερήμην σε βάρος του Πετρόφ, ο οποίος αυτή την στιγμή διαμένει στην Αυστρία και είναι κάτοχος της αυστριακής υπηκοότητας. Την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία προβλέπει την κράτηση του Πετρόφ για διάστημα δύο μηνών, ανακοίνωσε στην εφημερίδα Vedomosti o δικηγόρος του Αλεξάντρ Μακάροφ. Ο Μακάροφ δήλωσε στο δικαστήριο: «Η συμφωνία για την πώληση μετοχών, η οποία αποτέλεσε την βάση για την άσκηση ποινικής δίωξης, δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Η πώληση είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικά χρόνια και δεν υπήρξε καμία αξίωση από κανένα όργανο ελέγχου. Ως εκ τούτου στην υπόθεση δεν υπάρχει ύποπτο γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά ως προς την άσκηση δίωξης. Σε σχέση με όλα τα προαναφερθέντα παρακαλώ το δικαστήριο να μην αποδεχθεί το αίτημα της ανάκρισης». Ο Μακάροφ υπογράμμισε επίσης ότι ο Πετρόφ εδώ και καιρό ζει στο εξωτερικό, και μάλιστα πολύ πριν ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του γεγονός που είναι σε όλους γνωστό.

Ο Πετρόφ καταδικάστηκε ερήμην και η ποινή του θα προσμετρείται από την στιγμή της σύλληψής του ή της έκδοσής του στην Ρωσία.

Ο ίδιος ο Πετρόφ σε συνέντευξή του με αφορμή το διεθνές ένταλμα σύλληψης δήλωσε ότι «αυτό για μένα προσωπικά δεν σημαίνει τίποτα». Στο ερώτημα τι πρόκειται να κάνει τώρα, ο Πετρόφ είπε: «Τίποτα δεν θα κάνω. Οι αρχές ασφαλείας πρέπει να επιδείξουν ότι είναι ενεργές. Οι ίδιοι βλέπετε πού πηγαίνουν τα χρήματα των Ρώσων φορολογουμένων. Γενικά είμαι πολίτης της Αυστρίας και οι Αυστριακοί δεν εκδίδουν τους πολίτες τους». Στο ερώτημα τι θα γίνει με την επιχείρησή του, ο Πετρόφ δηλώνει: «Εδώ και καιρό δεν έχω τίποτα. Δεν είμαι μέτοχος, και έχω αποχωρήσει μάλιστα και από το Διοικητικό Συμβούλιο. Έχω αποστασιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό. Η επιχείρηση λειτουργεί από μόνη της».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here